Friday, May 2, 2014

Rumah yang Hidup by Ust Ebit LewTengah rasa sedih sangat.... 
Dulu kalimah syahadah ini membuat Islam ini bersaudara dan berkasih sayang. Sehingga kasih sayang sesama Islam menarik hati bilion orang bukan Islam untuk menyertai keluarga Islam ini. Hari ini Islam itu sentiasa tinggi dan mulia seperti AL-Quran itu. Tapi sudah hilang dari kehidupan umat ini...Ini semua salah saya kerana dosa-dosa saya sehingga hari ini. Ketika ini yang membuat hati ini terubat ialah rindu pada Nabi saw dan sahabah.Rumah yang menarik pandangan Allah ialah Rumah Nabi saw dan Sahabah...


Rumah yang hidup dengan 4 amalan utama.


1) Wujud suasana dakwah. Percakapan iman dalam rumahtangga. Mulakan dengan halkah iman dalam rumah. Mughibat Iman. Tiada Tuhan Melainkan Allah. Tiada yang berkuasa melainkan Allah. Semua makhluk tiada kuasa. Allah Maha Kuasa. Duit, harta, kuasa tidak boleh bina kehidupan bahagia. Allah yang bina kehidupan kita. Allah pemelihara kita. Allah letakkan kebahagiaan dan kejayaan dalam agama sejauh mana kita taat perintah Allah dan mengikuti kehidupan Nabi saw..Cerita Nabi-nabi dan sahabat rhum pada anak-anak. Semua kisah Nabi menceritakan perjalanan hidup dan terutamanya dakwah setiap Nabi-nabi kerana umat ini adalah umat dakwah. Umat Daie. Terangkan kepada anak-anak 7 bilion manusia di dalam dunia ini tanggungjawab dan kerja kita orang Islam. Hantar jemaah ke seluruh dunia. Di mana-mana tempat diazab dan diturunkan musibah segera hantar jemaah ke sana. Beli peta dunia tampal dalam rumah. Tanda tempat atau negara atau kampung yang belum sampai Islam. Doakan manusia di seluruh dunia.

  
2) Belajar dan mengajar ilmu agama dalam rumah. Mulakan dengan bacaan Hadis Nabi saw bersama keluarga. Keghairahan dalam jiwa setiap ahli rumah untuk menuntut ilmu Islam.

3) Ibadah. Suasana solat fardhu awal waktu. Lelaki berjemaah di Masjid. Solat tahajud, Solat Dhuha, Baca Al-Quran, zikir dan selawat serta istiqfar pagi dan petang, suasana amal, suasana doa panjang-panjang dengan rayuan dan penuh harapan dan tangisan.

4) Suasana kasih sayang dan saling memberi khidmat. Sifat kasih sayang yang tinggi kerana Allah. Senyum, memaafkan. Berlumba beri khidmat. Berlumba nak masak. Berlumba nak bersih dan basuh rumah. Semua rajin dan suka memudahkan urusan ahli keluarga yang lain. Suka menyambut tetamu. Suka memberi makan.

Ya Allah jadikanlah masjid dan rumah kami semua menjadi asbab hidayah manusia seluruh dunia seperti Madinah Munawwarah di Zaman Nabi saw dan Sahabah rhum. 'Madinah Munawwarah'...Nama itu pun penuh meninggalkan kesan dalam jiwa ini. Apa itu bahagia tanpa kembali kepada kehidupan Nabi saw. 

Kita cuba capai bahagia tanpa kembali kepada kehidupan Islam........
Itu satu' FATAMORGANA'


i love to read sharing and share readings.
share your readings & read my sharing
because sharing is caring *.*
LOSE/GAIN/MAINTAIN WEIGHT/IMPROVE HEALTH/EXTRA INCOME
ASK ME HOW NOW!
 | NURSISQA | Personal Wellness Coach | 0194574963 | sisqa90_slc@yahoo.com |

No comments:

Post a Comment

are you looking for these?

how can CoachSisqa help you?

Name:
Email Address or Facebook
Where do you live now?
How can I help you with Herbalife? Healthy Breakfast
Maintain Weight
Gain Weight
Lose Weight
Improve Health/Energy
Improve Skin Problems
Consume Herbalife with Legal Discounts
Extra Income (RM500-RM3000)
Are you SERIOUSLY SERIOUS?? Yes!
No~
Not Sure..
Any questions you want to ask Coach NURSISQA?

Click here to create your own form.